Vart är Sverige på väg?

I Landskrona anmäldes Frälsningsarmén till åklagaren för att de hade sålt hembakat bröd. I Vänersborg har pensionärerna på stadens äldreboenden inte fått äta färskpotatis, eftersom dessa knölar utgör ett hygieniskt riskmoment. Jag blir upprörd och arg när jag läser dessa och några liknande exempel i en SvD-artikel av journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson.

I tider när många konsumenter efterfrågar naturliga ingredienser och närproducerat driver myndigheterna utvecklingen i motsatt riktning. Självfallet är det viktigt med god hygien och innehållsdeklarationer, men det som svenska myndigheter nu håller på med har gått helt över styr.

I somras stannade jag vid en nyöppnad toppmodern liten butik som sålde fisk, främst rökt sådan. Jag köpte nyrökt sik och även Kalmarflundror. Ville köpa en citron, men fiskhandlaren hävdade att kommunen hade sagt nej till all försäljning av frukt och grönt. För att få sälja citroner skulle han behöva ytterligare en försäljningslokal. Helt orimligt med tanke på att hans företag var litet och nystartat.

I tider när många politiker talar om bristande resurser inom skola och omsorg tvingas skolor och äldreboenden att slänga tonvis med mat. Bra mat åker rätt ned i soptunnan eftersom det är förbjudet att ta vara på rester. En bekant som jobbar på ett äldreboende berättade att om de äldre får risgrynsgröt till frukost så får personalen inte spara riset och laga Ris a la Malta till efterrätt senare samma dag. Den överblivna gröten måste slängas. Samma gäller på landets skolor.

På barnens lilla skola brukade man tidigare spara rester och servera dagen efter. Barnen fick på så sätt lite fler maträtter att välja mellan. Pasta, köttbullar, pannkakor – det finns många rätter som utan problem kan sparas och ätas dagen efter. Men inte enligt hälsoskyddsinspektören. Skolan förbjöds att spara överbliven mat. Det gör mig upprörd! Hemma tar vi alltid vara på rester. Det är ett självklart och naturligt sätt att hushålla med resurser. Men i skolan slängs allt. Fel signaler sänds till barnen – gammal mat är farlig och måste i soptunnan.

Vart är samhället på väg när det sunda förnuftet ersätts med allt mer verklighetsfrämmande regler?