Jobba eller inte? Låt mamman själv bestämma!

Jag har aldrig varit så fylld av energi och kraft som när jag kommit hem från BB. Morgonen efter att vi kommit hem från Danderyds Sjukhus med Linnea i juni 1997 skrev jag en Brännpunktsartikel till SvD om klimatpolitiken. Jag gjorde det som ledamot av den parlamentariska Klimatkommittén. Linnea sov och jag var fylld av nyvunnen kärlek, men också av en urstark kraft. Varför inte dra nytta av denna energikick?

I alla tider har kvinnor fött barn och fortsatt fungera i sina andra roller – den nya lilla människan är en högst naturlig del av livet. Men i vårt moderna samhälle har mammarollen kommit att problematiseras. Jag minns mötena på Barnavårdscentralen med oss nyblivna föräldrar – allt gick ut på att man skulle beklaga sig. Jag hade inget att klaga på – hade aldrig mått så bra och dessutom hade vi en alldeles ny ljuvlig familjemedlem. Jag minns att jag skämdes för att allt var så problemfritt. Jag hann ta hand om mig själv och bebisen, pyssla med huset, läsa massor med böcker, laga mat och sköta om trädgården. Dessutom jobbade jag lite då och då. Inte så ofta på kontoret, utan mest hemma vid datorn och via telefonen. Men det kunde man ju inte sitta och berätta om på BVC. Då hade jag blivit stämplad som en mamma med avvikande beteende.

Det finns så många förstå-sig-påare som har en färdig lösning för hur alla mammor ska göra för att må bra, men det fungerar inte i praktiken. Vi är alla olika. På samma sätt som jag hade det enkelt och problemfritt, finns det många mammor som har det extremt problemfyllt och jobbigt. Men lika lite som man ska bygga regelverket efter mig, lika lite ska man bygga efter dem.

Därför blir jag upprörd när jag hör att EU vill förhindra nyblivna mammor från att jobba. För två veckor sedan röstade EU-parlamentet om det så kallade mammaledighetsdirektivet. Det kan leda till att mamman tvingas var hemma från sitt jobb i sex veckor – oavsett vad mamman själv vill. Detta är ett klassiskt exempel på när det bästa blir det godas fiende. Direktiven tillkom därför att det i många länder saknar lagstadgad föräldraledighet. EU-parlamentet ville ta fram ett förslag som skulle göra det enklare för alla nyblivna mammor att vara hemma. Men de nya reglerna hotar att få motsatt effekt. I länder där det nya direktivet innebär att arbetsgivaren ska bekosta mammaledigheten kan det få effekten att unga kvinnor får ännu svårare att komma in på arbetsmarknaden. I länder som Sverige där vi har generösa regler för såväl mamma- som pappaledighet kan kvinnor mot sin vilja tvingas avstå från att jobba.

EU är en bra tanke och samarbetet behövs verkligen. Men ibland blir till och med den mest inbitna förespråkare tveksam till vad EU sysslar med. Jag tycker att varje land ska få bestämma över föräldraförsäkringen och att varje familj själva ska få bestämma hur och när man jobbar som nybliven förälder. Det har aldrig funnits, och kommer hellre aldrig att finnas, en lösning som passar alla.

Fotot är taget på en stora Miljöteknikmässan i Göteborg i augusti 1997. Linnea var då drygt två månader. Jag var föräldraledig från min tjänst som miljöchef på Skanska, men jobbade ändå lite då och då.