Vad finns kvar av restaurangbranschen efter pandemin?

Jeanette-Bohman

Hur ska Sverige starta om efter den pandemi som vi nu alla går igenom på olika sätt? Att det kommer att ta tid att få igång alla jobbmotorer är jag helt övertygad om och det beror inte bara på pandemin i sig utan snarare på den saktfärdighet och otrygghet som stödsystemen är utformade efter. Det beror på den nonchalanta attityden från våra beslutsfattare där avsaknaden av verklighetsförståelse för småföretagen och i mitt fall besöksnäringen, är katastrofal.

För närvarande så har vi ett alkoholförbud efter klockan 20.00 trots att FHM medger att restauranger inte är en plats med stor risk för smitta då vi har tydliga restriktioner att följa, och följer. Att neka gäster att sitta kvar och ta en kaffe, dessert och ett dessertvin efter klockan 20.00 är bara trams. Detta är ett näringsförbud och en ensidig jakt på restaurangnäringen som är på väg att utraderas. Stöd är utlovade, men där tar det stopp.

1 dec 2019 startade vi ett nytt företag, en vinbar. Hyreskontrakt skrevs, tillstånd söktes oh godkändes, personal anställdes och lokalen renoverades och investerades i. I samma veva som första restriktionerna rullar ut från regeringen är så vårt öppningsdatum kommet, då går det ju inte att backa! Restriktioner om avstånd, antal personer vid samma bord, handsprit, bordsservering och numera även alkoholförbud efter 20.00. Då vi inte har några jämförelsemånader från 2019 så är vi inte berättigade att söka omställningsstöd på det företaget, trots samma restriktioner och förbud, med samma fasta kostnader och en oerhört låg omsättning som bottnar i uppmaningen att inte gå på restaurang. Regeringen skyller på EU att man måste ha jämförelsemånader, men ta då frågan till EU! Det finns många andra sätt att räkna på, till exempel faktiska kostnader.

Vi och våra kollegor översköljs just nu med återbetalningskrav framförallt på permitteringsstöd då någon paragraf inte är rätt åtföljd.

I vårt ena företag där både jag och maken varit anställd sedan 2002 så tappade vi alla vårens bokningar av grupper och kalas, bröllop och fest, weekendpaket och vinprovningar. Över en natt så stod vi där utan någonting. Maken permitterades då 80% i maj och juni, vi fick ok på det och pengar utbetalades för 60% permittering, resten skulle komma efter avstämning. I juli drog vi igång verksamheten och vi prioriterade att betala löner till personalen, material och de fasta kostnaderna så maken fick ingen lön i juli. Det är som det brukar i ett småföretag, det är inte varje månad som företagare själv tar ut lön särskilt inte i ovissa tider som dessa. Man måste spara på sin stridskassa lite. Då straffades vi och fick avslag och återbetalningskrav från Tillväxtverket med motiveringen: att arbetstagaren inte varit anställd med regelmässigt utgående lön. Goddag yxskaft!

Många kommuner har förstått att tillsynsavgifterna är dryga nu och har då återbetalat eller efterskänkt en del eller hela avgifterna för att stötta under pandemin. Men det skiljer sig från kommun till kommun. Vårt nystartade företag fick återbetalning av tillsynsavgift för alkohol och avgift för uteservering. Snyggt! I kommunen där vårt gamla företag ligger fick vi tillsynsavgift på livsmedelstillsyn trots att igen tillsyn gjorts 2020. En del företag fick livsmedelstillsyn per telefon!

Vår historia är bara en av oändligt många, många fler tragiska öden i besöksnäringen just nu.

Regeringens pressträffar gör mig bara ledsen och upprörd. När en minister uppmanar oss att gå till banken och ta banklån i väntan på stöd så tar jag det som ett hån. Ta era statliga garantier nån annanstans och sluta låtsas som att det är enkelt! Men tack för att vi får låna våra egna intjänade skattepengar.

“Håll i och håll ut” uppmanar finansministern. “Vi har betalat ut historiska stödpaket”. Jag skrattar emellan det jag gråter då man måste tro på sagor om man ska fortsätta lyssna på denna såpa. Byråkratin i Sverige försätter företag i konkurs, när man istället kan stötta och få en snabb återstart. Över 100000 människor i besöksnäringen har förlorat jobbet, permitterats eller varslats. 50000 bara sedan december! Ungefär 75% av försäljningen i företagen går förlorad just nu.

Vi och alla våra kollegor i branschen har verkligen gjort allt vi kan för att övervintra denna pandemi, vi har väntat på utlovade stöd, vi har fått stöd som återkrävts, vi utmålas av finansministern som kriminella som kan tänkas använda stödpengar till vapen och sprängmedel. Vi är egentligen bara ett gäng kreativa överlevnadskonstnärer som snart har slut på egna idéer och ork. Och pengar till löner, fasta kostnader och att handla varor.

Denna text är skriven med största respekt för sjukvårdens tuffa arbete, människor som blivit sjuka eller förlorat någon anhörig. Vår bransch har restriktioner att följa vilket de allra flesta gör, vi tappar vår omsättning, måste säga upp personal, många konkurser är redan ett faktum – då måste vi få de utlovade stöden till ALLA drabbade företag, även de utan jämförelsemånad som startade innan pandemin

Vi måste ha två tankar igång samtidigt – stoppa detta eländiga virus men se till att det finns ett liv och fungerande samhälle efter detta.