Jag älskar regler
I somras var jag på en mycket trevlig släktträff i idylliska Stämmeryd, en vacker gård som ligger i småländska Kristvallabrunn. Långbord under den vackra kastanjen, sommarbuffé, sol och en liten skvätt regn till kaffet. Som vanligt blev det mycket prat och skratt. När vi ätit klart föreslog barnen att vi skulle spela kubb, ett enkelt och robust spel. Två lag tävlar om vem som först fäller motståndarens fem kubbar, och sedan kungen.
En av fördelarna är att det är enkelt och att alla, oberoende av ålder, kan vara med. I Stämmeryd var yngsta deltagaren nio år och äldsta i 75-årsåldern.
Reglerna kan verka enkla och egentligen är de ju det, men det visade sig mycket snabbt att de medverkande familjerna hade olika regler. Alla var givetvis överens om att vi tävlade om att fälla motståndarlagets kubb och därefter kungen. Men vägen dit rymmer många olika situationer och de olika familjerna hade sina egna väl inarbetade regler.
-Nej, man får bara kasta två gånger. Sen får motståndaren resa upp kubben! upplyste min äldsta dotter motståndarlaget när de missat.
– Nej, så gör inte vi! När vi spelar får man kasta tills det blir rätt! hävdade familjen från Västkusten.
-Man ska stå med ryggen mot planen när man gör slutkastet och kasta mellan sina ben! påstod en annan deltagare bestämt.
– Nej, man får kasta hur man vill! protesterade en annan.
Det blev faktiskt lite tjafsigt och tog betydligt längre tid än om vi alla hade varit överens om spelreglerna från början. Det går nämligen inte att spela sällskapsspel utan gemensamma regler. De gör spelet mer rättvist och förutsebart. Det handlar om att alla ska veta vad som gäller, men också om att man ska känna att reglerna fyller en funktion. Blir det för många regler blir det för krångligt att spela och antalet presumtiva spelare minskar.
Samma gäller i affärslivet. Det behövs regler för att skapa rättvisa och likvärdiga villkor mellan olika företag. Som grundidé är regler inte bara bra, utan livsnödvändiga för oss företagare.
I Sverige finns enligt NNR 1 200 lagar, 2 200 förordningar och 8 100 föreskrifter. Går det att överblicka, förstå och tillämpa alla dessa regler? Svaret är nej och många bryter mot regler utan att ens veta om det. Jag träffar många företagarkollegor som lever med en ständigt gnagande oro. Tänk om jag har missat någon viktig bestämmelse? Tänk om jag åker på straffavgift?
Ska det behöva vara så? Svaret är nej. Vi behöver fungerande och begripliga regler. För att vi ska känna förtroende och tilltro till reglerna krävs en ordentlig upprensning – och det är därför regelförenklingsarbetet är helt nödvändigt för oss företagare!