FÖREBILD: LÄNSSTYRELSEN I SKÅNE
Exempel: Tillsynsvecka och företagsenkät

lantbrukare

Länsstyrelsen i Skåne har under flera år valt att fokusera på att utveckla sitt tillsynsarbete genom införandet av en särskild tillsynsvecka. NNR har talat med Johanna Piven som är stabschef på Länsstyrelsen i Skåne.

Under tillsynsveckan har myndigheten särskilt fokus på att genomföra operativ tillsyn på plats. Under 2013 genomfördes 190 tillsynsbesök i samband med tillsynsveckan. Inför tillsynsveckan sker även en uppladdning internt med erfarenhetsutbyte kring bl.a. bemötandefrågor.

Inför förra årets tillsynsvecka genomfördes utbildning med fokus på bemötandefrågor för samtliga 180 personer om jobbar med tillsyn på Länsstyrelsen i Skåne. I samband med tillsynsveckan sker även ett viktigt erfarenhetsutbyte för att förbättra samordningen inom länsstyrelsen och lära av goda exempel.

Johanna berättar även att det sker ett uppföljningsarbete inom länsstyrelsen med företagsenkäter riktade till de företag som besökts under året.

Enheten för lantbruksföretag genomförde en uppföljning där närmare 500 lantbruksföretag som fått besök fick svara på ett antal frågor om hur de upplevde besöket. Förutom frågor om bemötande fick företagen även svara på hur de upplevde inspektörens kompetens samt förmåga att förklara gällande regelverk m.m.

Det område som fick högst betyg vid denna uppföljning var hur företagen såg på just bemötandet totalt sett. Snittet på denna fråga var betyget 5,3 på en skala från 1 till 6.

Länk till enkätresultaten finns här.

Kontakt
Johanna Piven, stabschef, Länsstyrelsen i Skåne
Telefon: 010-224 15 89
E-post: johanna.piven@lansstyrelsen.se