117:oende plats duger inte – nu måste det bli enklare att anställa!
Trots att många småföretag behöver hjälp så undviker de in i det längsta att anställa. Varför? Svaret är enkelt; det är extremt svårt att anställa i Sverige. Världsbanken har jämfört företagsklimatet i 183 länder. I studien hamnar Sverige på artonde plats när man väger samman de olika parametrarna. Men när det gäller hur lätt det är att anställa hamnar vi först på 117 plats.
Världsbankens lista manar till eftertanke. Hur kommer det att gå för oss om det finns 116 länder i världen där det är enklare att anställa?
Många småföretag gör nästan vad som helst bara de slipper anställa. Inte därför att de saknar jobb som måste utföras, utan helt enkelt därför att det är krångligt, dyrt och riskabelt.
Företagare har en stor uppfinningsrikedom och den kommer väl till pass även i detta sammanhang. Här är min helt ovetenskapliga sammanställning över tio vanligt förekommande ”inte-anställa-metoder” hos småföretagare:
1. Jobba mera
Detta är den absolut vanligaste strategin. Företagaren får själv jobba mer. Ger inga nya arbetstillfällen och riskerar att slita ut
företagaren.
2. Hyra in konsulter
Det är enklare att köpa tjänster av andra företag än att anställa. Därför köper många småföretag tjänster av andra företag – både stora och små. Gynnar konsultföretag.
3. Byta tjänster
Detta är en enkel och ofta använd metod, särskilt för småjobb. Elektrikern drar el åt webdesignern som i utbyte fixar hemsidan. Detta är egentligen inte lagligt, men svårt för myndigheterna att komma åt.
4. Samarbeta med en annan företagare
Fler och fler företagare söker sig in i strukturerade samarbeten med andra företagare. Ett bra sätt att knyta till sig lämplig kompetens.
5. Skaffa en affärskompanjon
Vissa företagare föredrar en delägare framför en anställd och skaffar därför en affärskompanjon.
6. Anlita ett bemanningsföretag
Bemanningsföretagen expanderar och numera kan man anlita bemanningsföretag inom de flesta yrkesområden och också helt behovsanpassat.
7. Anlita släkt och vänner
Denna metod går ju inte att använda i alla företag, men ibland fungerar. Den pensionerade mamman hjälper till att inreda lagerlokalen, sambon sköter bokföringen och kompisen hjälper till att packa en större leverans.
8. Anlita svart arbetskraft
Det finns många beräkningar som visar att den svarta sektorn är gigantisk i Sverige. Men samtidigt visar RUT- och ROT-reformerna att lägre beskattning och mindre krångel snabbt kan vända svarta jobb till vita. Men så länge det är krångligt och dyrt att anställa kommer vi att ha en stor svart sektor.
9. Lägga ut tillverkning i andra länder
När det gäller internationell handel så ligger Sverige högt på topplistorna, så det är enkelt för svenska företag att få produkter tillverkade i andra länder.
10. Tacka nej till uppdrag
Detta är definitivt inte ett attraktivt alternativt. De flesta skulle hellre jobba ihjäl sig än att tacka nej till bra uppdrag, men inom vissa hantverksyrken är detta inte alls ovanligt. Elektriker och snickare tackar ganska ofta nej till småjobb.
Är det så här våra politiker vill att det ska vara? Nej, jag tror inte det. Jag gissar att de allra flesta tycker att det är sorgligt att företag väljer att inte anställa, trots att de behöver arbetskraft.
Läget är akut. Noll nya privata jobb på 55 år läser jag på www.ekonomifakta.se. I stor sett alla nya jobb som skapats från 1950 fram till 1990-talet har nämligen kommit från expansionen av den offentliga sektorn. Tänk om vi nu skulle bestämma oss för att vända utvecklingen och släppa fram en jobbexplosion inom den privata sektorn? Då duger det inte att stå kvar på 117 plats på Världsbankens lista. Det måste bli enklare att anställa!