Företagen vill inte betala för arbete som kommunen aldrig utför

Företagen vill inte betala för arbete som kommunen aldrig utför

Inga onödiga regler ska grumla glädjen i entreprenörernas livsprojekt, sa statsminister Ulf Kristersson i sin regeringsförklaring tidigare i höstas. Hoppfulla ord, men det är en bit kvar dit.

Visste du exempelvis att i de flesta kommuner i Sverige får företagen betala så kallade tillsynsavgifter, oavsett om någon tillsyn faktiskt görs? Man betalar i en mening för en tjänst som aldrig utförs. Dessutom upplevs avgifterna ofta högre än vad företagarna uppfattar är motiverat, och prissättningen är sällan särskilt transparent.

I den SKOP-undersökning vi genomförde tidigare i år frågade vi bland annat Sveriges företagare om hur de upplever de avgifter som ofta tas ut för tillstånd och tillsyn.

Av de företag som betalar tillstånds- och tillsynsavgifter anser drygt hälften (54 procent) att avgifterna inte är proportionerliga i relation till myndigheternas arbetsinsats och kostnader. Många av de övriga (24 procent) anser att det är omöjligt att bedöma och kan inte svara.

Det innebär att tre av fyra företagare antingen tycker att de betalar för mycket, eller inte förstår vad de betalar för. Det måste betraktas som ett underbetyg för kommunerna.

Av de företag som betalar tillstånds- och tillsynsavgifter anser en majoritet (55 procent) att tillsynsavgifterna skall vara en rörlig timkostnad som bara utgår om det utförs tillsyn. Det hade varit enkelt, transparent och rättvist.

Att betala för kontroller som aldrig genomförs kan låta som en struntsak, men det är en av många avgifter och pålagor som företagen tvingas slita med år ut och år in. Varje förenkling och förbättring gör skillnad.

I samma undersökning svarade tre av fem företag (59 procent) att en minskad regelbörda skulle ge dem bättre förutsättningar att öka antalet anställda och/eller försäljningen.

Det skulle, som statsministern lovade, ge glädje inte bara åt entreprenören, utan även åt kommunen – och alla dess invånare.