FÖREBILD: REFORMER SOM FÖRENKLAR
Avskaffande av revisionsplikt och sänkt aktiekapital
Under de senaste åren har det skett ett par reformer som underlättat för de allra minsta småföretagen och alla nystartade företag. Två av dessa reformer är avskaffandet av revisionsplikten för vissa bolag och ett annat är att aktiekapitalet sänkts från 100 000 kr till 50 000 kr.
Revisionsplikten
Sverige och de övriga nordiska länderna hade länge de mest omfattande kraven för revision av aktiebolag i hela Europa. Vi var dessutom tidigt ute, då de första reglerna om revision infördes redan år 1895. Sedan dess har mycket hänt, men trots att de nordiska länderna lättat på kraven för revisionsplikt är de fortfarande striktare än övriga EU.
En stor reform var när de regler som innebär att revisionsplikten i praktiken har avskaffats för drygt 70 procent av aktiebolagen i Sverige infördes i november 2010. Ett bolag kan nu (aktivt) välja att avstå från revision om det uppfyller två av dessa tre krav:
• Nettoomsättning högst 3 miljoner kronor.
• Balansomslutning max 1.5 miljoner.
• Medeltal anställda högst 3 på helårsbasis.
Denna reform får ses som ett steg på vägen till konkurrensneutralitet även på detta område med våra konkurrentländer, men steget är dock ganska stort till länder som t ex Tyskland, Storbritannien och Nederländerna, där kriterierna ligger på 3–8 miljoner euro i omsättning, 2–4 miljoner euro i tillgångar och 50 anställda (Källa: Prop. 2009/10:204 s. 54 f).
Sänkt aktiekapital
Den 1 april 2010 så sänktes aktiekapitalskravet från 100 000 kr till 50 000 kr. Regeringens syfte med reformen var att göra aktiebolaget mer tillgängligt för företagare, då det tidigare kapitalkravet upplevdes som ett hinder av många. Dessutom såg man aktiebolagsformen som en flexibel företagsform som passar växande företag och hoppades genom beslutet att fler skulle vilja våga starta företag, särskilt inom tjänstesektorn.
Även i detta avseende är Sverige fortfarande mer strikt än många andra länder. Flera andra europeiska länder har krav på bara en euro för att starta företag, eller inget alls, exempelvis Storbritannien, Tyskland och Italien. Nu finns det också funderingar på att sänka aktiekapitalsgränsen ytterligare och nyligen lät näringsminister Annie Lööf tillsätta en entreprenörskapskommitté som bland annat ska se över just detta.
Resultat
Inga utvärderingar av reformerna har gjorts ännu; aktiekapitalsreformen ska, som ovan nämnt, granskas av en nytillsatt kommitté och uppföljningen av revisionspliktsförändringarna beräknas göras 2015.
Däremot finns det redan en del intressant och belysande i statistiken.
Sedan revisionsplikten för mindre aktiebolag slopades 2010, samtidigt som kravet på aktiekapital sänktes, så är aktiebolag den klart mest populära företagsformen. Bolagsverket säger att många nyföretagare föredrar aktiebolagsformen då den kan upplevas som tryggare för företagaren. Sammantaget visar detta på en regelförbättring som gör tröskeln lägre att starta företag, vilket förstås är positivt.
Bland de nyregistrerade bolagen är det 67 procent som avstår från att anlita revisor, enligt Bolagsverkets årsredovisning 2013. Allt fler av de mindre, befintliga bolagen väljer också bort revision och det finns siffror som visar att av alla de bolag som hade revisor vid tidpunkten för reformen är det ca 53 procent som fortfarande har revision.