’För säkerhets skull’-reglering motverkar det svenska företagsklimatet
Läkemedelsverket föreslår ytterligare regleringar kring möjligheterna att beställa hem läkemedel, trots att det nuvarande systemet är både uppskattat och fungerar väl- en typ av ’för säkerhets skull’-reglering som leder till en ökad regelbörda för svenska företag och motarbetar regeringens mål för myndigheternas regelförbättringsarbete.
Idag finns möjlighet att beställa både receptfria och receptbelagda läkemedel hem, är ingen hemma kan paketet hängas på dörren eller lämnas vid brevlådan om mottagaren så har godkänt. Narkotiska läkemedel är naturligtvis undantagna, de kräver legitimationskontroll, men annat kan ligga och vänta när kunden kommer hem.
En av tre svenskar köper läkemedel på nätet. Möjligheten är särskilt viktig för de som bor på landsbygden eller av något skäl har svårt att ta sig till ett apotek eller utlämningsställen under ordinarie öppettider. Att kunna få hemleverans underlättar ytterligare i tider av läkemedelsbrist, då patienten slipper åka runt för att hitta rätt preparat i lager.
Det är alltså en uppskattad och välanvänd möjlighet, som Läkemedelsverket nu vill sätta stopp för. I framtiden vill man bara tillåta att mottagaren personligen är på plats och öppnar dörren. Annars ska paketet skickas till ett ombud. Möjligen kan man få lämna paketet i brevlådan, men få brevlådor är stora nog för att det ska vara praktiskt möjligt.
I stora delar av landet finns det enligt aktören Meds inte heller leveransföretag som erbjuder möjlighet att skicka till en fysisk mottagare till en rimlig kostnad, delvis för att det är så svårt att få till en leverans där mottagaren är på plats, tillgänglig och har möjlighet att öppna dörren det korta tidsfönster budet har hos varje kund.
Läkemedelsverket gör ingen bedömning av risken med det nuvarande systemet, vilket fått Regelrådet att reagera. Man konstaterar att Läkemedelsverket ”inte fördjupat förklarar vilka problem som finns med dagens reglering”.
Branschen själva menar att mindre än en tiondels promille av alla paket har leveransavvikelse. Inga anmälningar om vårdskada i samband med läkemedelsleveranser på villovägar har heller noterats av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.
Det verkar alltså som Läkemedelsverket i detta fall föreslår krångligare regler för att motverka en hypotetisk risk som man själva funderat fram, men inte velat eller kunna analysera ordentligt. Tyvärr går det emot andan i de förenklingsuppdrag som myndigheterna fått av regeringen och visar på vikten av att fullgoda konsekvensanalyser genomförs av förslag till nya eller ändrade regler.
Läs mer:
Företrädare för Meds Apotek skriver om förslaget i en debattartikel i SvD.
Malin Siwe skriver om förslaget i en krönika i Expressen.