FÖREBILD: MJÖLBY KOMMUN
Bygglov 24plus – hantering av enklare bygglovsärenden inom ett dygn!

Vid årsskiftet införde Mjölby kommun ”Bygglov 24plus” för bygglovsärenden som är enkla och planenliga. Genom en tidig och nära dialog med de som ansöker kan Mjölby kommun garantera bygglov på 24 timmar när det rör sig om enklare ärenden.

mjolbykommun

– Vi bjuder in sökande till en förstudie som de sedan kan utgå ifrån, så att de vet vilka handlingar som krävs för att vi ska kunna hantera det här som ett 24plus-ärende. När handlingarna är klara och utförda som vi kommit överens om så bokar sökande en tid för genomgång. Inom ett dygn ska de ha ett besked,

säger Krister Ramebäck, bygginspektör och handläggare på Mjölby kommun.

För de företag som har mer komplexa byggärenden ser man till att ha en god dialog med företaget redan innan processen drar igång.

– Vi uppmuntrar företag att höra av sig till oss redan på idéstadiet. Då är vi mer snabbfotade när det väl är dags,

säger Krister.

När ett ärende kommer in till kommunen ringer eller kontaktar handläggaren den sökande per telefon istället för att skicka ut begäran om ev. kompletteringar.

– Det går så mycket snabbare med ett telefonsamtal. Det minskar tiden till att ett ärende blir komplett; man slipper onödiga begäran om kompletterande uppgifter. Dessutom finns möjlighet att snabbare räta ut eventuella frågetecken,

säger Krister.

I Mjölby upplever man att det nya arbetssättet har fungerat bra även internt inom kommunen och nu är det rutin att ta en tidig kontakt med företagen för att reda ut ev. oklarheter. Detta skapar goda förutsättningar för en bra dialog mellan företag och handläggare som är viktig att bibehålla under hela ärendehandläggningen.

Kontaktperson
Krister Ramebäck
Bygginspektör
Telefon: 0142-851 88
byggnad@mjolby.se