FÖREBILD: LAHOLMS KOMMUN
Företagslots – för tillgänglighetens skull

Laholms kommun fick indikationer från företagen att de upplevde kontakterna med kommunen som krångliga. Det var besvärligt att ringa runt till olika handläggare när man önskade svar på olika frågor och dessutom kunde svaren bli olika beroende på vem företagarna fick tala med.

Kommunen ville åtgärda detta och landade i en lösning med en företagslots. I april 2006 inleddes ett förändringsarbete som går ut på att näringslivschefen Fredrik Swärdh fungerar som kontaktperson för företagen och som en länk mellan företagen och kommunen. Han håller kontakt och förmedlar information och handlingar mellan företag och handläggare. Varje specifikt ärende är unikt och hanteras därför efter just de behov som finns och de kontakter som krävs.

Laholm-lotsmote-ler
Varannan måndag eftermiddag är vikt för ”lotsmöten” mellan berörda handläggare och företag, vilket ger god regelbundenhet. Senast onsdagen före behöver företagen skicka in uppgifter om vad de deras ärende gäller. För att underlätta just detta finns en mall på nätet och kommunen har även planer på att utveckla en e-tjänst för detta ändamål. Det anordnas ca. 20-30 möten per år och det är främst mindre företag som utnyttjar denna tjänst. Ett möte tar vanligtvis mellan 45 min till 1,5 timme, lite beroende på karaktär.

Det kan ibland behövas fler tillfällen för träffar, beroende på var företagen befinner sig i sin process. Genom dialogen med kommunen kan ibland de satsningar som planeras få en delvis annan inriktning. Träffarna är särskilt viktiga för små företag som befinner sig i ett startskede och då slipper ringa runt till olika personer. Kommunen blir istället ett viktigt stöd i processen.

Fredrik Svärdh framhåller vikten av att hålla i och bibehålla systemet och att bygga upp en bra servicekultur inom kommunen. Att enskilda handläggare är lyhörda och stödjer arbetet med företagslots och ser till att rekommendera lotsfunktionen.

Han kan även se att arbetssättet med företagslotsning innebär en omfattande tidsbesparing för både kommun och företag. Dessutom är själva dialogen viktig för att kunna lösa problem tillsammans och bygga en relation.

Kontaktperson
Fredrik Swärdh
Näringslivschef
Direkt: 0430-155 31
Mobil: 070-211 81 83
E-post: fredrik.swardh@laholm.se