FÖREBILD: RONNEBY KOMMUN
Kapade handläggningstider och ny företagslots!

I NNR:s kommungranskning visade Ronneby att de kapat handläggningstiderna för bygglov från 3 månader till 4 veckor. Men, även på andra områden har kommunen gjort krafttag för att förenkla för företagarna. Kommunens näringslivsutvecklare Ebon Kaisajuntti berättar hur man arbetat:

“Kommunen har bland annat infört kvällsöppet en kväll i veckan för att på detta sätt finnas till hands och svara på frågor så att handlingar blir kompletta från början. De har även effektiviserat sin hantering genom att minska den tid som handläggarna lägger på administrativa uppgifter genom att anställa en ytterligare administratör.

Ronneby kommun har också infört en tjänstegaranti som sätter en gräns för handläggningstiden. Detta är viktigt för tydligheten – både externt och internt – då det finns en bortre gräns. De mäter även hur lång tid olika ärenden tar för att säkerställa att man håller sin tjänstegaranti.

Vidare finns även ett nytt system med företagslots, vilket innebär att det en gång i månaden finns möjlighet för företagen att träffa handläggare från samtliga berörda enheter vid ett gemensamt möte. Företagen kan då få raka svar på en gång när det gäller vilka handlingar som krävs för att ansökan ska bli komplett.

En erfarenhet från Ronneby är vikten av att titta på hela ärendet på samma gång för att undvika tidsödande kompletteringar från olika delar inom kommunen. Att säkerställa att det finns kompletta handlingar från början är därför en nyckelfaktor för att kunna uppnå korta handläggningstider i bygglovsärenden.

En ytterligare förbättringspotential som kommunen identifierat är att det behövs ett stödprogram kopplat till tjänstegarantierna för att säkerställa så att inte något ärende faller mellan stolarna. Ett nytt dokumenthanteringssystem håller på att införas i kommunen och steg två i detta projekt är bygga upp ett stödprogram för att effektivisera och kvalitetssäkra ärendehandläggningen.”

ronneby

Vill du veta mer? Kontakta gärna:
Ebon Kaisajuntti, Näringslivsutvecklare
Tel: 0457-61 83 52
E-post: ebon.kaisajuntti@ronneby.se

Läs gärna mer om NNRs undersökning av kommunal tillståndsgivning och tillsyn här.